sâmbătă, 27 martie 2010
APUSENI - Pietroasa-V. Sighistelului
DE LA PIETROASA SPRE VALEA SIGHIŞTELULUI
Celor ce au admirat frumuseţile platoului carstic Padiş şi doresc, în continuare, să viziteze cîteva din cele mai interesante peşteri din Apuseni, situate pe Valea Crăiesei şi pe Valea Sighiştelului, le recomandăm un traseu de legătură, nemarcat, ce străbate o zonă pitorească şi care oferă largi perspective asupra depresiunii Beiuş şi a munţilor Codru-Moma.
Din centrul localităţii Pietroasa, situată la 22 km de cabana Padiş, căutăm strada ce însoţeşte apele pîrîului Valea Mare şi o urmăm pînă la ieşirea din localitate. Depăşim ultimele gospodării şi în locul numit “La Movilă", după forma caracteristică a înălţimii din faţă, pornim spre dreapta pe drumul de căruţă ce se strecoară printre rugi de mure. Traversăm pîrîul şi urcăm uşor într-un şes înierbat presărat cu tufe de ferigă. Ne orientăm spre sud, şi în faţă se profilează un piemont împădurii, terminaţia unei culmi ce vine din stînga. Între cele două vîrfuri joase ale acestuia identificăm o mică şa înierbată, pe care se conturează poteca noastră.
Evităm un drum de căruia ce urcă pieptiş pe înălţimea din stînga şi după 20 de minute de la plecare ajungem în mica şa de unde se deschide o privelişte deosebită. Spre nord aşezările de pe valea Crişului Pietros, spre est abrupturile Munţilor Bihor, spre vest şesurile Depresiunii Beiuş, iar în faţă, spre sud, se zăresc casele localităţii Măgura, localitatea Chişcău fiind ascunsă de o culme.
Urmăm poteca ce şerpuieşte prin largi livezi şi finele, şi după 20 de minute ajungem în centrul localităţii Chiţcău. Cei ce doresc să viziteze Peştera Urşilor vor urma spre stînga şoseaua încă 2 km pînă la impunătorul edificiu clădit la intrarea acesteia.
Cei ce doresc să-şi continue drumul spre Sighiştel vor căuta la circa 200 m spre stînga de locul unde am ieşit în Chiţcău, locul unde porneşte aleea betonată ce duce în Măgura. Traversăm apa Crăiesei şi în 15 minute ieşim pe strada principală a acestei localităţi cu case frumoase, cu porţi minunat lucrate.
Urcăm încă 5 minute şi părăsim localitatea, însoţind un drum tăiat de-a coasta în deal. Perspectiva pe care o oferă permanent acest drum preţ de 20 minute asupra Văii Negre, a culmilor domoale ale munţilor Codru-Moma ca şi a aşezărilor din jur răsplăteşte efortul celor ajunşi aici.
Chiar înainte de a se înscrie printre cele 2 înălţimi ce îl încardează, drumul nostru se bifurcă. Ramura lui dreaptă se angajează în urcuş accentuat pe o culme împădurită. Folosim aceasta ramură şi în cîteva minute ajungem la o intersecţie de drumuri forestiere. Urmăm drumul din stînga, construit pe curba de nivel, care ne va purta permanent spre sud. După o jumătate de oră de mers prin pădure ajungem într-un binevenit loc de popas, jalonat de o ingenioasă bancă amenajată aici. Drumul coboară în continuare puternic, apoi din ce în ce mai lin, pînă ne scoate la liziera pădurii.
Ascunse de pomii fructiferi, casele aşezării Sighiştel încep să se profileze pe firul văii ce se deschide în faţa noastră. Angajîndu-se pe poteca ce însoţeşte făgaşul unui torent, ajungem după 20 de minute în faţa şcolii din localitate.
Însoţind în amonte cursul Sighiştelului întîlnim un frumos loc de campare — o poiană presărată cu nuci falnici. Din Pietroasa pînă aici s-au scurs 2 ½ ore.
Valea Sighiştelului cu cele aproape 30 de peşteri, oferă locuri splendide, uşor accesibile. Din Sighiştel pînă la peştera Măgura se fac 2½ ore.
RADU DIONISIE MUSCALU
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu