Vorbe de duh

"Să-ţi fereşti capul de frig şi de prostie"
Parintele Arsenie Boca

"Răul să-l scrii pe apă "

Dacă te ajut pe tine mă ajut pe mine











sâmbătă, 27 martie 2010

Din Cumpatu spre Baiu-Mare


Din Cumpatu spre Baiu-Mare

La îndemîna tuturor drumeţilor care doresc o excursie de 4—7 ore în împrejurimile Sinaiei, acest traseu oferi o splendidă privelişte asupra staţiunilor Sinaia, Poiana Ţapului şi Buşteni,dominate de marele abrupt al Bucegilon. Poteca porneşte din marginea microstaţiune Cumpătu, aflaţi la poalele Munţilor Baiului. Microstaţiunea Cumpătu este legaţi de Sinaia cu o şosea în lungul căreia circulă curse regulate de autobuz din centru şi gara oraşului. De la staţia auto Cumpătu ieşim în marginea nordică a microstaţiunii la gura văii Tufa (cca. 850 m). Valea, cu maluri ravenate, lasă loc pe lîngă apa unei poteci care după cîteva minute de urcuş se desface: o variantă urcă pe Cumpătu Mic la stînga, iar alta la dreapta pe m. Cumpătu.
Noi urcăm către dreapta, prin pădure, la început mai comod, apoi panta se accentuează şi timp de mai bine de o oră ne absoarbe toată energia şi atenţia: atingem un mic mamelon, tot în pădure (1318 m), pe care remarcăm dîra potecii care urcă din dreapta pe plaiul Tufa. După o mică şa şi un urcuş moderat ieşim la golul muntelui, lîngă marea stînă Cumpătu (1410 m alt), unde putem poposi. Pînă aici am mers 11/2 — 13/4 oră.
Cum depăşim nivelul pădurii, priveliştea ne fură privirile mai ales spre apus, unde se detaşează net stîncăriile Pietrii Arse, Jepilor, Caraimanului, Coştilei. Poteca se aţine numai pe culmea pleşuvă, avînd ca fundal spre est izvoarele puternic ravenate ale Văii Rele şi masivul vîrf Baiu Mare, ţinta excursiei noastre. După 2—2¼ ore atingem vîrful Cumpătu l (165) m alt.), o ridicătură prea puţin însemnată în lungul culmii care se îndreaptă Spre Baiu Mare. Privelişte frumoasă! Din vîrf coborîm 2—3 minute într-o înşeuare şi reluăm urcuşul pe muchia îngustă spre vîrful Cumpătu II (1813 m alt.). Sub vîrf evităm potecile spre dreapta şi stînga ce ocolesc pe curba de nivel zona înaltă a muntelui. Urcăm în continuare la vîrful Cumpătu II, dincolo de care panta se îndulceşte şi poteca se răsfiră în apropierea platoului de lîngă cota cea mai înaltă.
Ca să ajungem pe Baiu Mare (1899 m), nu mai avem decît o plimbare de cca. 700 m spre sud. Privirea zburdă liber de la Bucegi la Ciucaş şi Zăganu, din adîncul Văii Prahovei multicoloră şi gălăgioasă, pînă în adîncurile cenuşii şi tăcute ale Doftanei şi afluenţilor săi. Pînă aici am urcat continuu 3—3½ ore. Drumul de întoarcere poate fi pe aceeaşi potecă (cca. 2¼ ore) sau poate fi prelungit cu o «roată» pe versantul estic al piscului Baiu Mare pînă în şaua Baiu Mare aflată la nord (1790 m). De aici, lăsînd drumul de pe culmea principală,revenim pe versantul nordic al vîrfului Cumpătu II, scopul fiind să trecem şi pe la unul din izvoarele apropiate de potecă ale pîrîului Şipa. Apoi atingem din nou muchia m. Cumpătu şi coborîm în microstaţiunea Cumpătu tot pe la gura văii Şipa. Timpul total de întoarcere pe varianta este 2¾ —3¼ ore.

NAE POPESCU

Niciun comentariu: