Vorbe de duh

"Să-ţi fereşti capul de frig şi de prostie"
Parintele Arsenie Boca

"Răul să-l scrii pe apă "

Dacă te ajut pe tine mă ajut pe mine











sâmbătă, 27 martie 2010

De la Rachitele la cabana Vladeasa


De la Rachitele la cabana Vladeasa

Traseul propus începe din chiar staţia de autobuz din centrul comunei Răchiţele. Un panou degradat ne va indica, spre vest: „Drum forestier valea Stanciului — valea Seacă 11,9 km". Este drumul — nu lipsit de farmec — pe care, după 6,5 km, vom ajunge la minunata cascadă Răchiţele (diferenţa de nivel a căderii de apă este de cca 30 m). O masă şi o bancă ne îmbie la un binemeritat popas pe malul drept al pinului Stanciului.
De aici vom continua urcuşul pe drumul forestier şi după 30” ajungem la izbucul prin care iese la lumină (în dreapta drumului) pîrîul Stanciului. După încă 15—20", drumul forestier coteşte mult spre stînga, noi continuîndu-ne drumeţia pe valea Seacă, avînd mereu în dreapta vîrfurile Pietrelor Albe, vizibile încă din drumul forestier. (Traseul poate continua şi pe drumul forestier, fiind însă mai lung şi mai monoton.)
După un urcuş greu de 45—50”, pe o cărare abia vizibilă, ajungem pe creastă de unde un drum forestier (cel pe care l-am părăsit mai jos) ne duce — spre dreapta — la cabana Vlădeasa, într-o oră şi jumătate. De aici pînă la cabană drumul este marcat, deficitar, cu trei semne: bandă albastră, punct albastru şi punct roşu.
Cei care au timp suficient pot urma traseul spre stînga — din creastă — timpul necesar ajungerii la cabana Vlădeasa fiind cu mult mai mare — peste 3,5 ore, traseul dîndu-ne, însă, posibilitatea de a urca pe vf. Vlădeasa (1836 m).
De la cabana Vlădeasa, există mai multe drumuri care duc în valea Drăganului, îl indicăm pe cel mai puţin frecventat, deşi cel mai interesant, această porţiune a drumului este destul de dificilă, datorită marcajului (banda albastră) deficitar în punctele cheie (poieni în care abundă potecile). Ca o indicaţie utilă de orientare precisă: se vă alege mereu poteca cea mai apropiată de creasta (stînga), pînă la întîlnirea reţelei de înaltă tensiune (cca 2,5 ore de la cabana Vlădeasa). De aici, poteca aproape invizibilă — coboară pe lîngă liziera pădurii, pînă la un pîlc de case, cam 30", de unde o altă cărare coboară (spre stînga), abrupt, alte 30” pe malul unui pîrîiaş, pînă la drumul naţional de pe valea Drăganului, la km 11,5. O altă potecă continuă — tot înainte, pe creastă — şi ne vă duce în chiar centrul comunei Tranişu (km 9) în cca 2 ore (pe această potecă, marcaj sporadic — bandă albastră).
De aici, pe şoseaua asfaltată se poate ajunge uşor la halta C.F.R. Valea Drăganului şi la DN1 (E-15). La Răchiţele se poate ajunge cu autobuze ITA, din Huedin, sau cu camioane care transportă lemn în zonă.

ION ONEŢ

Niciun comentariu: